Kitap bilgi için:

Yemek Tarifleri

  • BOLU YEMEKLERİ:

    BOLU´NUN TESCİLLENMİŞ 10 YEMEĞİ

    BOLUBEYİ TATLISI - Pişmiş hamur (ekler hamuru) bir torba yardımıyla, tek kişilik olarak, yuvarlak yay şekli 8-10 cm çapında tepsiye sıkılıp fırında pişirilir. Yandan ikiye ayrılıp içine pasta kreması ve Mudurnu saray helvası konup kapatılır. Üzerine pudra şekeri serpilir veya çikolata sos la süslenir.

    BOLU KÖFTESİ - Yuvarlak ve yassı 4 adet köfte ızgarada veya tavada pişirilir. Garnitür olarak patates soteye sote edilmiş soğan karıştırılıp tabağa yerleştirilir. Üzerine köfteler dizilir ve yanına bir parça pişmiş domates ve biberle servis edilir.

    CEVİZLİ KEŞLİ ERİŞTE - Ev eriştesinin üzerine kızdırılmış ceviz, keş ve tereyağı eklenir.

    ABANT KEBABI - Közlenmiş bütün patlıcanın içine (karnıyarık gibi) soğan, mantar, sivri biber, domates ile sote edilmiş kuzu eti parçaları doldurulup üzerine rende kaşar serpilip 5-10 dk fırına verilir. Yanında, katı şekilde, süzme yoğurtla yapılmış cacık ile servis edilir.

    KARTALKAYA KEBABI - Sote edilmiş kuşbaşı kuzu etlerine kuşbaşı doğranıp pişirilmiş havuç, kabak, arpacık soğan ve çeşni karıştırılır. Volovan içinde servis edilir.

    YEDİGÖLLER KEBABI - 3 parça kuzu eti ve 3 parça piliç eti ızgarada pişirilir. Köy ekmeği kuşbaşı doğranıp tavada kızartılır. Ekmeklerin üzerine et suyu, süzme yoğurttan yapılmış, sos gezdirilip etler yerleştirilir. Etrafına ızgara domates ve biber eklenir. En üzerine tereyağı gezdirilir.

    MENGEN PİLAVI - Cevizli, kuşbaşı kuzu etli, mantarlı, domatesli ve dereotlu bir pirinç pilavı.

    BOLU GÖZLEMESİ - Bolu Ak kaya da çıkan maden suyuyla basit hamur yapılıp ince yufka açılır. Bol biberli ve az şekerli bal kabağı püresi yufkanın yarısına sürülüp diğer yarısı üzerine kapatılarak, yarım ay şeklinde, saçta pişirilir.

    PATATES ÇORBASI - Küçük doğranmış patatesler haşlanıp un, yumurta, yoğurt ve suyla yapılmış terbiyeyle bağlanır. Çeşni katılır.

    BOLU SALATASI - Kıvırcık, kırmızılahana, havuç, tere veya roka, soğan, domates, turşu ve Bolu köy peyniri ile bir salata yapılır. Sosu: zeytinyağı, fesleğen, pul biber, limon suyu veya sirke ve maydanozla sos yapıp salatanın üzerine dökülür.

    BOLUNUN DİĞER YÖRESEL YEMEKLERİ

    ALA PİLAV - Pirinç ve bulgur karışımı bir pilav yapılıp içine kuşbaşı doğranıp tavada kızartılmış bazlama parçaları eklenir.

    BOLU HIZIR KEBABI - Yahni gibi pişmiş kuşbaşı kuzu etlerinin suyu alınıp mantar eklenir. Yayvan bir tavada ince omlet yapılır ve etler içine doldurulup kubbe gibi tabağa yerleştirilir. Etrafına yemeğin, bağlanmış, suyundan dökülüp yanında pilav ve sote edilmiş sebzeyle servis yapılır.

    BOLU ORMAN KEBABI - Aynen orman kebabı gibidir. Doğa mantarı olarak kanlıca kullanılır.

    BOLU USULÜ PİLİÇ - Piliç 8 parçaya bölünüp parmak büyüklüğünde doğranmış patateslerle karıştırılır. Az tereyağı ve az çiçek yağıyla karıştırdıktan sonra piliçle patates birlikte fırına verilip kızartılarak pişirilir.

    CİZLEME - Mayalı cıvık hamur büyük kalın krep şeklinde toprak saç üstünde pişirilir.

    COŞ - Tavla zarı doğranmış pancar kompostosu.

    ÇATAL AŞI - Kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek karışımı salçalı bir yemek yapılır. İçine ev eriştesi eklenip pişmesi tamamlanır.

    DELİ BAKLA ÇORBASI - Küçük doğranmış baklalar haşlanıp un, yumurta, yoğurt ve suyla yapılmış terbiyeyle bağlanır. Çeşni katılır.

    EKMEK AŞI - Kızartılmış köy ekmeği paçalara doğranır ve üzerine sarımsaklı et suyu dökülür.

    HÖŞMERİM - Un biraz kavrulduktan sonra içine bolca kaymak ilave edilir ve kızarıp topak topak olana kadar karıştırılarak pişirilir. Üzerine şeker serpilerek veya pekmez dökerek servis yapılır.

    KABAK TATLISI - Bal kabağı parmak büyüklüğünde kesilip üzerine bolca şeker serpildikten sonra 1 saat dinlendirilir ve hafif ateşte pişirilir. (su katılmaz). Ceviz içi serpilir.

    KALDIRIK DOLMASI - İki ölçü mısır unu, bir ölçü un, biraz ayçiçeği yağı, tuz ve süt ile yumuşak bir hamur yapılır. Kaldırık yaprakları şok haşlamadan geçirilir ve bir kaşık yardımıyla iç koyularak sarılır. Soğanlı bir su yapılıp sarmaların üzerine dökülerek pişirilir. Sarımsaklı yoğurtla servis yapılır.

    KAŞIK SAPI - Basit hamurdan büyükçe bir yufka açılıp küçük kareler şeklinde kesilir ve iki ucu birbirine yapıştırılır. Haşlandıktan sonra süzülür. Tepsiye alınıp üzerine keş ceviz tereyağı kızdırılıp dökülür.

    KAZ TİRİTİ - Ev yufkası üçgen biçimde 8 parçaya kesilip kızarmış kazın yağıyla iki tarafı da yağlanarak sıcak şekilde servis yaılır.

    KEDİBATMAZ - Kaynar suya mısır unu eklenip yumuşak bir pişmiş hamur olunca kaşık yardımıyla lokmalar şeklinde servis kabına çıkarılır. Üzerine tereyağı, ceviz şeker veya pekmez ilave ederek servis yapılır. Veya (tuzlu olarak) tereyağı, ceviz ve keşle de servis edilebilir.

    KEŞ - (Katık) - Süzülerek iyice katılaştırılmış yoğurda tuz katılıp beze veya 300-400 gramlık topaklar halinde kurutulur.

    KEŞKEK - Aşurelik buğdayla birlikte, bir miktar dana eti veya koyun eti pişirilir. İyice pişmiş et alınıp didiklendikten sonra tekrar keşkeğin içine katılıp ezilircesine karıştırılır. Üzerine tereyağıyla kavrulmuş kıyılmış soğan eklenir.

    KEŞLİ CEVİZLİ ETLİ HAMUR AŞI - Ev etli mantısı hazırlanıp haşlandıktan sonra süzülüp üzerine keş, ceviz, ve tereyağı kızdırılıp ilave edilir.

    KIZILCIK TARHANASI - Aynen tarhana gibi hazırlanır ancak unun içine bolca kızılcık püresi katılır. Çorbası: kaynar suya kızılcık tarhanası eklenip pişirilir. İçine sarımsak ve tereyağı katılır.

    KÖMEÇ - Un, tuz, su ve karbonat yoğrulur. Ekmek gibi yapılıp köy ocaklarında külün içine gömülerek pişirilir.

    KÖROĞLU KİREMİTTE YAPRAK KEBABI - Kuzu eti ince dilimlere kesilip sote yapılır. Köy ekmeği kuşbaşı doğranıp kızartılır ve etle karıştırılır. Üzerine tereyağı, domates, sarımsak, sivri biber ve maydanozdan oluşan bir sos dökülüp kiremitte servis yapılır.

    MANTAR YEMEĞİ - Doğa mantarları şok haşlamadan geçirilir ve küçük parçalara kesilir. Yağ, soğan, domates, biber, çeşni ve az su ile soteye benzer bir yemek yapılır.

    OVMAÇ ÇORBASI - Bir miktar kıyma yağla kavrulur. Salça ilave edilip 1 dk daha kavrulduktan sonra su eklenir. 1 dk kaynatılır. Çorba kaynaya dursun. Bir miktar un bir kaba konur ve içine az miktarda su ilave edilir. Un elin içiyle ovularak, hamur haline getirmeden, un kırıntıları haline getirilir. Kaynayan çorbaya eklenip 5 dk yavaş yavaş kaynatılarak pişirilir. Tuz ve biber katıldıktan sonra sıcak olarak servis edilir.

    PAŞA PİLAVI - Soğanlı patates salatası

    TARHANA - Un, süzme yoğurt, tuz ve isteğe bağlı aromatik malzeme (domates, pul biber?) yoğurdun aldığı kadar un katılıp hamur yapılır ve az kurutulduktan sonra süzgeç veya iri gözlü elekten geçirilip iyice kurutulur.

    TARHANA ÇORBASI - Bak. Çorbalar bölümü - tarhana

    TEPSİ BÖREĞİ - Basit hamurdan, tepsinin boyutuna göre, ince yufkalar açılır. Her yufkanın arası yağlanır ve aralarına kıymalı veya başka bir börek içi (ceviz, mantar, ıspanak?) konur. Geleneksel olarak közde çevire çevire pişirilir. Gönümüzde fırında pişirilmekte.

    UN HELVASI - Meyanenin üzerine şerbet verilip tepsiye dökülür. Baklava biçimi kesilir.

    ÜZÜMLÜ KABAK HOŞAFI - Tavla zarı doğranmış bal kabağı ve çekirdeksiz üzüm karışımıyla yapılan bir komposto.